Kad maisto atliekų susidarytų kuo mažiau, skatiname atsakingai planuoti savo pirkinius, patiekalų likučius užšaldyti ir atkreipti dėmesį į tinkamumo vartoti datas!
Susidarykite savaitės meniu ir pirkinių sąrašą. Tai padės išvengti perteklinių pirkinių.
Tinkamai laikykite maistą, kad skirtingi produktai ilgiau išliktų švieži.
Stebėkite galiojimo datas. Pirmiausia suvartokite produktus, kurių galiojimo laikas artėja prie pabaigos.
Kai kurie produktai tinkami vartoti ir po „geriausia iki“ datos, tačiau „tinka vartoti iki“ data nurodo galutinį saugaus vartojimo terminą
Kurkite naujus patiekalus iš likučių. Naudokite maisto likučius kūrybingai, pavyzdžiui, sriuboms ar troškiniams.
Gaminant ir patiekiant maistą, atsižvelkite į realų poreikį.
Per dideles porcijas ar greitai gendantį maistą užšaldykite.
Augalinės kilmės maisto likučius kompostuokite – tai natūrali trąša dirvai.
Pirkite nukainotus produktus. Vaisiai ir daržovės, turintys nedidelių išorinių trūkumų, yra tokie pat geri, tačiau dažnai išmetami dėl savo išvaizdos.
Jei turite daugiau, nei galite suvartoti, pasidalykite su draugais, kaimynais arba paaukokite labdarai.