Naujienos

Kaip sumažinti maisto švaistymą?

2024 11 23


Kad maisto atliekų susidarytų kuo mažiau, skatiname atsakingai planuoti savo pirkinius, patiekalų likučius užšaldyti ir atkreipti dėmesį į tinkamumo vartoti datas! 

  • Susidarykite savaitės meniu ir pirkinių sąrašą. Tai padės išvengti perteklinių pirkinių.
  • Tinkamai laikykite maistą, kad skirtingi produktai ilgiau išliktų švieži.
  • Stebėkite galiojimo datas. Pirmiausia suvartokite produktus, kurių galiojimo laikas artėja prie pabaigos.
  • Kai kurie produktai tinkami vartoti ir po „geriausia iki“ datos, tačiau „tinka vartoti iki“ data nurodo galutinį saugaus vartojimo terminą
  • Kurkite naujus patiekalus iš likučių. Naudokite maisto likučius kūrybingai, pavyzdžiui, sriuboms ar troškiniams.
  • Gaminant ir patiekiant maistą, atsižvelkite į realų poreikį.
  • Per dideles porcijas ar greitai gendantį maistą užšaldykite.
  • Augalinės kilmės maisto likučius kompostuokite – tai natūrali trąša dirvai.
  • Pirkite nukainotus produktus. Vaisiai ir daržovės, turintys nedidelių išorinių trūkumų, yra tokie pat geri, tačiau dažnai išmetami dėl savo išvaizdos.
  • Jei turite daugiau, nei galite suvartoti, pasidalykite su draugais, kaimynais arba paaukokite labdarai.