Naujienos

Liko virtų ryžių? Neišmesk!

2022 08 18


Remiantis skirtingais statistiniais duomenimis, mišrių komunalinių atliekų sraute maisto atliekos sudaro nuo ketvirtadalio iki daugiau nei trečdalio viso atliekų turinio. Daugiausiai išmetame salotų ir daržovių – net pusę viso parduotuvėje įsigyto kiekio, vaisių – ketvirtadalį, kepinių – penktadalį. Tuo tarpu virtų ryžių žmonės mesti nelinkę. Gal dėl to, kad žino ne vieną puikų ryžių likučių panaudojimo receptą? O jūs ar švaistote ryžius?

Jei mėgstate ryžius ir nuolatos jų išsiverdate daugiau, nei suvalgote, siūlome pagalvoti (o gal ir prisiminti?) apie šiuos septynis ryžių likučių panaudojimo būdus. Paįvairinsite ne tik savo kasdienių patiekalų meniu, bet ir išsaugosite ryžius nuo atliekų konteinerio!

Liko ryžių? Mesk juos į sriubą!

Į sriubas dažniausiai dedame bulvių, bet virti ryžiai, įmesti į puodą likus kelioms minutėms iki sriubos virimo pabaigos, gali tapti puikia alternatyva bulvėms! Ryžiai labai tiks pomidorinei, daržovinei, vištienos, čili ir kitoms sriuboms.

Sumakaluok mišrainę!

Buvo laikai, kai krabų lazdelių salotos su ryžiais savo populiarumu lenkė net Baltą mišrainę! Bet tada užėjo picų era, vėliau – kebabų, dabar – burgerių ir folklorinės mišrainės pasimiršo. Visgi turint ryžių likučių, mielai skatiname prisiminti nostalgiškus laikus ir susimaišyti sau krabų lazdelių bei ryžių mišrainę.

Patinka kitų šalių ryžių patiekalai? Pasigamink rytietiškus „Egg fried rice“ arba kepintų ryžių su kiaušiniu

Ko gero nesuklysim sakydami, kad kepinti ryžiai Azijos šalyse yra lygiai toks pat dažnas ir įprastas maistas, kaip keptos bulvės lietuviams. Jei lietuviai į keptas bulves mėgsta įpjaustyti dešrelę, įmaišyti vištienos konservų ar drėbtelti kastinio šaukštą, tai azijietiški kepinti ryžiai gaminami tuo pačiu principu – metu viską, ką randu šaldytuve. Pats paprasčiausias priedas – keptas kiaušinis su šlakeliu sojos, tačiau siekiant sudėtingesnio patiekalo, galima įmaišyti, ką tik norite: nuo dešrelių iki krevečių, nuo svogūnlaiškio iki visų spalvų daržovių. Svarbu nepamiršti kepinto kiaušinio ir sojos.

Ryžiai įdarui

Lietuviškuose patiekaluose dažnai sutiksi mėsos ir ryžių draugystę. Balandėliai, įdarytos paprikos, įdaryti cukinijų žiedai, įdaryti pomidorai ir pan. Todėl turint ryžių likutį, visai verta pagalvoti apie jų panaudojimą įvairių patiekalų įdarams!

Ryžių likučiai pusryčiams

Ryžių likučius gausiai užpylus pienu (augaliniu ar įprastu), dosniai pagardinus sviestu ar kokoso aliejumi ir dar šiek tiek pavirus, gausis gardi košė pusryčiams. Tokiai košei į draugiją labai tiks svieste karamelizuoti bananai, šviežios uogos, kepinti riešutai ar uogienės.

Iš ryžių likučių net desertai!

Tokiu pat principu, kaip ir rytinę košę, galima pasigaminti ir desertą – ryžių pudingą. Tiesa, šiam desertui labiau tiktų krakmolingi ar stipriai suvirę lipšnūs ryžiai. Kad pudingas pavyktų kremiškas ir lipšnus, pieną keiskite kondensuotu pienu, įmaišykite vanilės, o ant viršaus krestelkit grietinėlės.

Nenori gaminti – šaldyk

Jei ryžių patiekalų atsivalgei iki soties ir savaitės eigoje nenori nieko gaminti, užšaldyk juos kitam kartui. Šaldiklyje virti ryžiai gali laukti net iki vieno mėnesio.

Informacija parengta, vykdant bandomąjį Maisto ir virtuvės atliekų surinkimo projektą Šiaulių mieste „Aš Pats. Planuoju.Valgau. Rūšiuoju. Saugau“