Naujienos
Maisto atliekų prevencija: nuo apgalvoto (ne)pirkimo iki suvartojimo
Kiekvienais metais ruošiantis šventėms parduotuvėse jau įprastu vaizdu tapo gausūs pirkinių vežimėliai, šluojamos lentynos ir nusidriekusios eilės, o po jų – namuose likusių patiekalų kalnas. Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras kviečia atkreipti dėmesį į vis dar opia išliekančia maisto švaistymo problemą ir atsakingai planuoti savo pirkinius.
Ką daryti, kad maisto atliekų būtų mažiau arba jų iš viso neliktų?
Kiekvienas iš mūsų turi prisiimti asmeninę atsakomybę, kad išmetamų maisto atliekų kiekis būtų kuo mažesnis, o tai galima padaryti planuojant savo valgiaraštį ir perkant tik tuos maisto produktus, kurie bus reikalingi maisto gamybai. Likus maisto iš jo galima ne tik pasidaryti dar vieną patiekalą, jį užšaldyti, tačiau ir pasidalinti su kitais – artimaisiais, kaimynais ar maisto stokojančiais žmonėmis.
Maisto ir virtuvės atliekų rūšiuojamasis surinkimas
Jau nuo 2024 metų sausio 1 dienos įsigalios Europos Sąjungos direktyva, reikalaujanti iš bendro atliekų srauto atskirti maisto ir virtuvės atliekas. Ši direktyva įpareigos siekti, kad maisto atliekų susidarytų kuo mažiau, o susidariusios būtų efektyviai tvarkomos. Iš atskirai surinktų biologinių atliekų planuojama gaminti aukštos kokybės kompostą, naudojamą žemės ūkyje, pažeistoms teritorijoms atstatyti ir energinių augalų terpėms ruošti arba organinę masę (pulpą), kuri būtų naudojama biometano gamybai.
Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras kartu su Joniškio, Kelmės, Radviliškio, Šiaulių rajono ir miesto savivaldybėmis ketina įgyvendinti projektą „Rūšiuojamuoju būdu surinktų maisto / virtuvės atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Šiaulių regione“ ir sukurti pajėgumus 4 327 tonoms per metus maisto ir virtuvės atliekoms apdoroti.
Bandomasis projektas „#Aš Pats. Planuoju. Valgau. Rūšiuoju. Saugau“
Prieš pradedant privalomą maisto atliekų surinkimą, 2021 metų spalio 11 dieną buvo pradėtas bandomasis projektas „#AšPats. Planuoju. Valgau. Rūšiuoju. Saugau.“. Juo siekiama išsiaiškinti galimą atskiro maisto ir virtuvės atliekų surinkimo sistemos gyvybingumą, maisto atliekų sudėtį ir gyventojų įpročius rūšiuoti.
Projekto metu gyventojų atskirtos maisto atliekos pasveriamos, patikrinama, ar nėra neleistinų atliekų ir tik tada atiduodamos galutiniam sutvarkymui, kad iš jų būtų išgaunamos dujos elektros gamybai. Maisto atliekų monitoringo metu pastebėta, kad didelė dalis maisto atliekų išmetama nė nepradarius pakuotės.
Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro duomenimis, per 2022 metus iš viso surinkta 29 488 kg (29,5 t) švarių maisto ir virtuvės atliekų. Atsižvelgiant į 12 mėn. rezultatus ir į tai, kad išdalinta 1 000 maisto ir virtuvės atliekų surinkimo kibirėlių (vertinama, kad konteineriais turi galimybę naudotis preliminariai 2 200 daugiabučių gyventojų), Šiaulių m. bandomojo projekto metu daroma prielaida, kad vienas gyventojas vidutiniškai išmetė ~1,12 kg/mėn. maisto ir virtuvės atliekų. Per metus galimai vienas gyventojas vidutiniškai išmetė 13,40 kg maisto ir virtuvės atliekų.
Prisidėję prie maisto atliekų mažinimo ne tik sutaupysime, tačiau ir sumažinsime žemės, vandens, energijos, transporto ir kitų išteklių sąnaudas – gyvensime švaresnėje ir tvaresnėje aplinkoje.