Naujienos

Maisto ir virtuvės atliekų surinkimo bandomojo projekto Šiaulių mieste rezultatai

2023 11 30


Visai netrukus prasidės atskiras maisto ir virtuvės atliekų rūšiuojamasis surinkimas. Šiandien jau 2 201 šiaulietis rūšiuoja maisto atliekas VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro ir Šiaulių miesto savivaldybės administracijos sėkmingai įgyvendinamame bandomajame maisto ir virtuvės atliekų surinkimo projekte „#AšPats. Planuoju. Valgau. Rūšiuoju. Saugau.“

Rūšiavimo priemonės

Daugiabučių namų gyventojams, dalyvaujantiems projekte, buvo išdalinti specialūs maisto rūšiavimo kibirėliai ir informacija, kokios atliekos yra priskiriamos maisto ir virtuvės atliekoms. Kibirėliuose sukauptą turinį gyventojai išmeta į šalia kitų komunalinių atliekų surinkimo konteinerių įrengtus maisto ir virtuvės atliekų 240 l konteinerius, kurie tuštinami du kartus per savaitę – pirmadienį ir ketvirtadienį.

Maisto ir virtuvės atliekos

Į maisto atliekoms skirtus konteinerius gyventojai rūšiuoja vaisius, daržoves, termiškai apdoroto ir neapdoroto maisto likučius (mėsą, žuvį, virtas bulves, košes, sriubų tirščius, kotletus), kaulus, kiaušinių lukštus, arbatžoles, arbatos pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, riebalais ar kitais maisto produktais suteptas servetėles, popierinius rankšluosčius, kartoną, maistui gaminti skirtus produktus.

Spalio ir lapkričio mėnesių rezultatai

Remiantis surinktais duomenimis, 2023 m. spalio mėn. iš viso surinkta 2691,6 kg maisto ir virtuvės atliekų, o lapkričio – 2135,4 kg. Šiame sraute nėra vertinamos jau atskirtos ne maisto atliekos, kurios spalio mėn. sudarė 90,9 kg, o lapkričio mėn. – 43,2 kg. Skaičiuojama, kad vienas gyventojas spalio mėn. vidutiniškai išmetė 1,2 kg/mėn. maisto ir virtuvės atliekų, o lapkričio mėn. – 0,9 kg/mėn.

Atskiras surinkimas

Nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigalios ES direktyva, reikalaujanti iš bendro atliekų srauto atskirti maisto ir virtuvės atliekas. Šiaulių regiono nepavojingų atliekų sąvartyne jau pradėta maisto ir virtuvės atliekų apdorojimo pastato statyba. Čia atvežtos maisto ir virtuvės atliekos bus sutvarkomos, apdorojamos ir gaunamas galutinis produktas – pulpa, kuri turės energetinę vertę. Tikimasi, kad Šiaulių regiono gyventojai noriai prisidės prie tvaresnės, švaresnės ir saugesnės ateities kūrimo, naudosis sukurta galimybe rūšiuoti atliekas.