Naujienos
Norite išvengti maisto švaistymo – šaldykite!
Virta uogienė ar šaldytos uogos? Šviežiai keptas ar šaldytas kotletas? Nėra skirtumo, kam teikiate pirmenybę, svarbu, kad maisto nešvaistytumėte ir jis savo gyvenimą baigtų ne atliekų kibirėlyje, o jūsų skrandyje.
2018 metų duomenimis, per metus Europoje išmetama 88 milijonai tonų maisto atliekų. Vadinasi, net 20 procentų viso pagaminamo maisto yra sukuriama veltui. Tačiau švaistomas maistas – tik ledkalnio viršūnė. Tuščiai išeikvojamos ir išmetamo maisto gamybai naudojamos žaliavos, švaistomi žaliavų auginimui reikalingi resursai, bereikalingai alinama žemė. Visa tai galima labai stipriai sumažinti, pasitelkiant paprastą, bet efektyvų maisto išsaugojimo būdą – šaldymą!
Šaldyti galima ir riešutus
Įsibėgėjus vasarai, šaldikliai sparčiai pildosi uogomis ir prieskoniniais žalumynais. Tačiau minusinėje temperatūroje įprasta laikyti ne tik žiemos atsargas. Šaltyje ilgai šviežias išlieka ir kasdienis maistas: mėsa, pusfabrikačiai, daržovės. Bet ar šaldote riešutus, miltus, sviestą, tarkuotą sūrį? Jei taip – šaunu, o jei maisto šaldymas jums nėra gerai pažįstama praktika, kviečiame skaityti toliau.
Ką galima ir ko nepatariama šaldyti
Išmanios šeimininkės, planuodamos savo šeimos meniu bei maistui skirtas išlaidas, padarė išvadą, kad šaldyti galima beveik visą maistą, išskyrus kai kurias išimtis. Dalinamės sąrašu tų maisto produktų, kurie puikiai išsilaiko šaldiklyje ir tų, kurių į minusinę temperatūrą geriau nekišti.
Maistas, kurį tinka šaldyti: sviestas, sūris, varškė, žali kiaušinio baltymai, viso riebumo pienas, plakta, saldinta grietinėlė, padalinta porcijomis, ledai, žalia mėsa ir jos gaminiai, lašiniai, šoninė, dešra, kumpis, dešrelės, žuvis ir jūros gėrybės, sriubos ir troškiniai, kurie neturi pieno produktų, beveik visos daržovės, įskaitant žalias lapines ir prieskonines (didelį vandens kiekį turinčios daržovės, kaip kopūstas, agurkas, špinatai, ar salieras atšildami tyžta, todėl tokie labiausiai tiks sriuboms ir troškiniams, žaliesiems kokteiliams plakti. Smulkintą česnaką geriausia šaldyti aliejuje, ledukų formose), beveik visi vaisiai ir uogos (šaldytas bananas atšildamas taip pat ištyžta, todėl jį geriausiai naudoti kokteiliuose, veganiškų ledų gamyboje, bananų duonai kepti), riešutai, riešutų miltai, sėklos, kvietiniai miltai, duona, sausainiai, pyragai (netinka pyragai su merengu), tortai, pica, bandelės, pomidorų ir pesto padažas.
Maistas, kuris netinkamas šaldyti: virti kiaušiniai ir jų patiekalai, grietinėlės pagrindu gamintos sriubos ir padažai, desertai su merengu, aliejuje virti maisto produktai, žele ir želatinos turintys patiekalai, visiškai išvirti ryžiai ir makaronai (galima šaldyti ne iki galo išvirtus, kietokus), majonezas ir majonezo turinčios salotos, grietinė.
Šaldyti maisto likučius = išvengti maisto švaistymo
Pagaminus gausesnį kiekį pietų ar vakarienės, likučius visada galima pabandyti užšaldyti. Svarbu tik atkreipti dėmesį, ar patiekale nėra maisto produktų, kurių šaldyti nerekomenduojama. Pradedančius džiūti kepinius taip pat pravartu įkišti į šaldymo stalčių, kaip ir didesnį kiekį riešutų, kurie spintelėje linkę oksiduotis. Vystančios supjaustytos daržovės irgi išvengs atliekų konteinerio, jei jas apgyvendinsite šaldiklyje. Ruošiant troškinį ar sriubą toks „paruoštukas“ labai pravers! Na o nusipirkus didesnį kiekį mėsos, visada gerai ją iš karto paruošti ir užšaldyti. Šaldiklyje laukiantis kotletas, kepsnys ar mėsos padažas makaronams – visada puiki išeitis po sunkios darbo dienos. Tuo tarpu žalia mėsa šaldytuve gali ir nesulaukti jūsų brangaus laiko...
Informacija parengta, vykdant bandomąjį Maisto ir virtuvės atliekų surinkimo projektą Šiaulių mieste „Aš Pats. Planuoju.Valgau. Rūšiuoju. Saugau“