Naujienos

Šiaulių rajone atidarytas maisto ir virtuvės atliekų apdorojimo cechas

2024 09 25


VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) oficialiai atidarė maisto ir virtuvės atliekų apdorojimo cechą. Į šias Šiaulių regiono nepavojingų atliekų sąvartyno teritorijoje esančias patalpas bus pristatomos regione surinktos maisto ir virtuvės atliekos. Čia jos bus apdorojamos ir perdirbamos į medžiagą energijai išgauti.

Iš maisto ir virtuvės atliekų bus gaminama pulpa

Atidarymo renginyje dalyvavo aplinkos ministras Simonas Gentvilas, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis, ŠRATC direktorius Žilvinas Šilgalis, dalininkų atstovai ir valdybos nariai,  rangovų UAB „Raseinių statyba“ generalinis direktorius Saulius Bekampis ir UAB „Ugira“ direktorius Aloyzas Jurdonas, specialistai iš Latvijos ir Estijos regioninių atliekų tvarkymo centrų bei kiti svečiai.

„Džiaugiamės, kad drauge su savivaldybėmis partnerėmis šiandien galime pradėti naują etapą Šiaulių regiono atliekų tvarkymo sistemoje. Maisto ir virtuvės atliekas sėkmingai renkame nuo šių metų sausio 1 d., o nuo šiol iš šių atliekų bus pradėta gaminti vertinga medžiaga – pulpa, kuri bus naudojama biometano gamybai. Tai svarbus žingsnis ne tik mums, bet ir ateities kartoms. Dėkojame visiems, prisidėjusiems prie projekto įgyvendinimo“, – kalbėjo ŠRATC direktorius Ž. Šilgalis.

Ministras S. Gentvilas: „ŠRATC lyderiauja atliekų tvarkymo srityje“

Susirinkusiuosius sveikino ir ministras S. Gentvilas: „Kai kurios Europos šalys dar nė nerūšiuoja maisto atliekų, o šiandien mes atidarome jau antrąjį Lietuvoje maisto atliekų apdorojimo cechą. Tai liudija ŠRATC lyderystę atliekų tvarkymo srityje“.

„Noriu nuoširdžiai padėkoti ir statybų įmonei, ir VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro direktoriui Žilvinui Šilgaliui bei jo komandai. Maisto atliekų rūšiavimas tapo realybe. Linkiu sėkmės artėjančiuose projektuose ir tegul Šiaulių regionas būna pavyzdžiu visai Lietuvai“, – džiaugėsi Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis.

Kaip maisto ir virtuvės atliekas rūšiuoja gyventojai?

Šiaulių miesto daugiabučių namų ir sodų, Šiaulių ir Radviliškio rajonų daugiabučių namų gyventojai į atskirus maisto atliekų konteinerius gali mesti ne tik tai, kas liko lėkštėje, tačiau ir visas kitas maisto ar su juo susilietusias atliekas. Tai vaisių ir daržovių likučiai, mėsos ir žuvies kaulai, arbatos pakeliai ir kavos tirščiai, riebalais sutepti popieriniai rankšluosčiai, plastikinės ir popierinės pakuotės, aliejus plastikiniuose buteliuose.

Kelmės ir Joniškio rajonuose maisto atliekos renkamos kartu su žaliosiomis atliekomis pusiau požeminėse aikštelėse – čia negalima mesti gyvūninės kilmės atliekų. Daugiau informacijos apie maisto atliekų rūšiavimą gyventojai gali rasti interneto svetainėje www.sratc.lt/mva.